Quantcast
Channel: Recent posts across whole site
Viewing all articles
Browse latest Browse all 49206

Rapport från DrupalCon Chicago 2011

$
0
0

DrupalCon Chicago hölls i ett blåsigt och rätt kyligt Chicago. Stämningen inne på Sheraton (även kallat för Drupal Tower) där konferensen hölls var desto varmare. Direkt vid ankomsten noterade jag idel kända drupalprofiler och gemytligt häng i lobbyn.

Konferensen inleddes på måndagen med pre-confrence trainings. Jag medverkade inte själv på någon men många jag pratade med tyckte dessa var mycket lärorika och givande. Note to myself: anmäl mig till detta nästa gång.

På tisdagen startade dagen med en pampig fanfar av Drupal Brass Band. Tiffany Farris och George DeMet från chicagobaserade Palantir.net hälsade välkommen och därefter kom Jeffrey McGuire och Robert Douglass från Acquia upp för att introducera Drupal och Dries med bland annat showsång och drupalvitsar. Efter ett ganska långt sångnummer var det äntligen dags för keynoten från user id 1: Dries.

Dries Buytaert, grundare och project lead för Drupal samt även grundare och CTO för Acquia, inledde med en nyhet, nämligen ett animerat bildspel om Drupal med soulpop på hög volym. Efter det pratade han om vad som gick bra och mindre bra med Drupal 7 samt vart Drupal är på väg med version 8. Han tog upp vikten av förutsägbarhet och ville ha kortare releasecykler samt en ny process för att arbeta genom initiativ, där varje iniatitiv har en "initiative owner". Han föreslog ett antal initiativ, bland annat HTML5, Web services, UUID och Configuration management. En intressant analys var att framtiden inte bara handlar om features utan ekosystem - och Drupals ekosystem är det mest viktiga vi har. Sammanfattningsvis var känslan riktigt bra! Se Dries keynote här: http://bcove.me/tj5htwfr

Konferensen fortsatte med sessions - det vill säga klassiska powerpoint-föredrag och paneldebatter. Det fanns ett antal spår: Kodning, Konfigurering, Themeing, Design, Business och Community. Själv kollade jag främst in themeing, design och business sessioner.

Några höjdpunkter var Morten Birch Heide-Jørgensens (känd som mortendk eller the king of denmark) "How To Make Awesomesauce" som lockade fram mängder av skratt men också tog upp en hel del bra tankegångar för theming. Mason Wendells session om agile design (eller hardboiled design eller "design i webbläsaren") som menar att skissning i Photoshop är hopplöst föråldrat. Med tekniker som less eller saas kan stilningen göras smidigare.

Four Kitchens Todd Nienkerk hade intressanta tankar om att översätta kravspecifikation till drupaliska och att tillsammans på skärmen arbeta med wireframing i sin session "Don't Design Websites. Design Web Systems!".

Varje session var graderad som inriktad mot nybörjare, medel eller avancerad. Det var helt klart flest sessions för nybörjare. Ur svensk synpunkt extra kul att se Jakob Perssons utmärkta tidsestimeringsföreläsning och Dick Olsson om NodeStream.

Keynoten dag två var signerad Clay Shirk, även känd för boken "Here Comes Everybody". En mycket proffsig och insiktsfull keynote där Clay bjöd på kunskap från sina engagemang i Ebay och Wikipedia. En intressant insikt: att man inte har certifiering eller graderingssystem inom Drupal (förutom CTR då...) - dom finns ändå i våra hjärnor. Framtiden kommer garanterat att bjuda på certifierade drupalutvecklare i någon form. Hoppas att den innehåller en del som innebär att bidra till communityt (det som CTR enbart baseras på, http://certifiedtorock.com). Se Clays keynote här: http://bcove.me/jogjp0wm

Även keynoten dag tre från usability-gurun Jared Spool var givande. Jared tog upp trappan mellan den kunskap vi har nu och dit vi ska. Man kan antingen utbilda användaren eller sänka antalet steg i trappan genom att förenkla vad användarna behöver kunna för att använda systemet. Viktigt också: det heter användningstester eller användbarhetstester, inte användartester. Och det är viktigt att testa. Gör åtminstone 5-sekunderstestet! Som heter så för det tar bara 10 minuter att genomföra. :) Också kul att Jared RTFM:ade Dries! Se keynoten här: http://bcove.me/5ci1napu

Något som var riktigt bra för den som är lite mer insatt i Drupal eller hade ett speciellt intresseområde var det som kallas Birds of a feather (BoF). Här kunde vem som helst starta en BoF som fokuserar kring en fråga. Det fanns ett onlineverktyg för att registrera BoF:arna och gott om lokaler.

Code sprints är en viktig del av Drupal och något jag själv inte varit aktiv i. Men i Chicago hamnade jag av en slump på en code sprint i drupal core. Det var kul att känna stämningen och se Angela Byron, även känd som webchick - co-maintainer för Drupal 7, kick some ass. Hon körde en skämtsam "give me your badge" till en kodare som råkade vara där och ville jobba med ett privat projekt istället för att medverka på sprinten.

På partyfronten slog verkligen Drupalcon Chicago rekord. Det enorma dinnerparty som hölls på Field Museum var overkligt kul. Field Museum är ungefär som ett superstort Naturhistoriska Riksmuseet. Här inne fanns en fördrink, middagsbjudning, scen med uppträdanden och DJ, fri bar (yeah!) och mingel runt om i museet bland dinosaurieskelett och uppstoppade djur. Filmisk känsla. Vid stängning fick man en ask minttabletter sponsrad av NYSE (New York Stock Exchange, som använder drupal) och bussades tillbaka till Sheraton där efterfesten tog vid. Epic moment när Kieran Lal från Acquia hoppar upp på bardisken och skriker att han lagt $5000 i baren och "Now this is a free bar" varpå han frenetiskt börjar dela ut öl (av belgiska märket Leffes såklart) till hurra-ropande drupalister.

En kul person vi träffade på där i baren är världens första Drupal-rappare! Kitten Killers har fått sällskap på Drupals musikaliska scen. "Took my first site live, it was drupal 5. That was 08, i was tryin to survive." :) Se videon: http://www.youtube.com/watch?v=3pX4iPEPA9A

I sann open source anda avslutades konferensen med tacktal, T-Shirt Demographics (Large var populärast) och ekonomisk redovisning av vad pengarna gått till. Bland annat gick cirka $557.000 till lunch och kaffe.

Fanns det inget som var dåligt då? En sak jag kan reagera på är det starka fokus som finns på enterprise. Enterprise-fokus är bra men att till exempel offra möjligheten att kunna köra Drupal på shared hosting (webbhotell) vore synd då det är en bra väg in i Drupal. Med installationsprofiler (eller distributioner) kommer man att få en färdigpaketerad men anpassningsbar lösning för sitt behov - detta är perfekt även för små och medelstora företag.

Det trådlösa nätverket var periodvis minst sagt skakigt. I alla fall på min iPhone.

Jaha, det var det. Då ser jag fram emot DrupalCamp Stockholm 6-7 maj, hoppas att se er alla där. Nästa DrupalCon är i London 23-25 augusti. Nästa DrupalCon i USA hålls i Denver 2012-03-20 och det vore såklart kul att vara med där också.

Mattias "acke" Axelsson


Viewing all articles
Browse latest Browse all 49206

Trending Articles